БАЊА ЛУКА, 19. фебруара – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је рјешење у БиХ компромис свих народа, али да, нажалост, нема одговора из политичког Сарајева иако из Српске већ неколико мјесеци постоје позиви на дијалог.

Чубриловић је за београдске “Вечерње новости” рекао да је на том плану отворен процес враћања надлежности на ниво Српске са нивоа БиХ, јер се жели разговор са другом страном у БиХ.

Он је оцијенио да нису тачне оптужбе политичког Сарајева да Скупштина руши БиХ усвајањем документа у вези са враћањем надлежности.

“Народна скупштина као највиши законодавни орган Српске и саставни дио дејтонске БиХ штити уставност и законитост, али и интересе Српске и српског народа”, навео је Чубриловић.

Он је рекао да Скупштина ни случајно не искаче из уставних оквира, те да су све њене одлуке и закони, које већина медија у Федерацији БиХ “крсти” као неуставне, у складу су са Уставом БиХ и Уставом Српске.

“Навешћу усвајање Нацрта закона о Високом судском и тужилачком савјету Српске (ВСТС). По Уставу БиХ, правосуђе је у надлежности ентитета и Српска не покушава да преузме ништа што јој не припада. ВСТС Српске је постојао и раније све док га 2002. није укинуо високи представник у БиХ и наметнуо Закон о ВСТС БиХ, те нам на тај начин одузео овлашћење”, објаснио је Чубриловић.

У вези са најављеним санкцијама руководству Српске и њеним политичким представницима због посљедњих одлука Скупштине, Чубриловић је рекао да су на том плану присутни непознавање односа унутар БиХ и олако доношење закључака које ништа не коштају оне који их доносе.

Он је рекао да то оставља посљедице на односе унутар народа у БиХ, као и да накарадно гледање странаца на унутрашња дешавања у БиХ и санкције никада и никоме ништа добро нису донијеле, па ни онима који их траже.

Чубриловић је истакао да су некоректне и злонамјерне приче и закључци да је СНСД-у и његовом лидеру Милораду Додику допуштено да “приватизују” Скупштину.

“Рад сваког законодавног органа, било гдје у свијету ‘диктира’ парламентарна већина. СНСД има највећи број посланика и потпуно је логично да је њихова политичка снага унутар Народне скупштине најјача. Ту ни случајно није ријеч о било каквој приватизацији парламента”, рекао је Чубриловић.

Kада је ријеч о пристиглом упитнику Скупштини из ОХР-а, Чубриловић је навео да до данас није добио сличан допис у коме су народним посланицима упућена питања, и то она за која није сигуран да ли је ријеч о интервјуу, анкети или о испитивању јавног мњења.

“С обзиром да се у адреси на коју треба вратити одговоре наводи ријеч ‘упитник’, мислим да је неки чиновник у ОХР одлучио да се бави истраживањем јавног мњења. Јер је питати посланике због чега су радили свој посао, дискутовали и доносили одлуке, у најмању руку недопустиво”, оцијенио је Чубриловић.

Он је истакао да су саслушавања посланика у Тужилаштву БиХ због одбацивања одлука високог представника притисак на Народну скупштину да не врши своју уставну улогу, као и покушај застрашивања.

Свака посебна сједница парламента, каже Чубриловић, била је промоција Српске, на њима је дошла до изражаја заштита виталног и националног интереса Српске.

“Српска је постала видљивија и на нивоу БиХ, те пресудна у доношењу веома важних и битних одлука”, закључио је Чубриловић.