СОKОЛАЦ, 16. марта – Српски народ треба да чува своју традицију и да обиљежава важне догађаје у својој историји, а један од њих је и егзодус сарајевских Срба који се десио прије 26 година, изјавио је на Сокоцу предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

“Ријетки су примјери у историји када су људи носили своје мртве, бјежећи од оних са којима су до јуче дијелили неко заједништво”, рекао је Чубриловић.

Он је поручио да је српски народ захвалан свим борцима Војске Републике Српске који су дали живот за слободу.

“Нека им је вјечна слава и хвала!”, рекао је Чубриловић.

“Људи чије кости леже овдје су у неколико наврата претрпјели злочине”, изјавио је новинарима Чубриловић након помена на Војничком спомен-гробљу “Мали Зејтинлик” за погинуле српске борце, поводом обиљежавања 26 година од егзодуса 120.000 сарајевских Срба.

Егзодус 120.000 Срба из Сарајева представља низ догађаја који су услиједили након потписивања Дејтонског споразума, када је пет општина Српског Сарајева у цјелини припало Федерацији БиХ, док је других пет подијељено између Републике Српске и ФБиХ, гдје су Срби углавном добили периферна, ненасељена и рурална подручја.

Војничко спомен-гробље на Сокоцу настало је у јануару 1996. године и у њему су сахрањени посмртни остаци око 1.000 бораца Војске Републике Српске.