БАЊА ЛУКА, 25. август – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је да Српска има право и уставну надлежност да штити свој уставни положај, који је потврђен Дејтонским мировним споразумом, и да о томе информише све његове потписнике и гаранте, али и друге актере на домаћој и међународној сцени.

Поводом Информације о положају и о статусу Републике Српске у БиХ, коју је Влада усвојила 20. августа и доставила Србији, Чубриловић је рекао да је то политички документ у којем се аналитички и аргументовано указује на кршење Дејтонског мировног споразума.

Споразум, тврди Чубриловић, крши политичко Сарајево, које себе неовлаштено представља као “глас” цијеле БиХ, те поједини међународни представници у БиХ.

“Информација представља континуитет политичких ставова у Републици Српској који су утврђени у закључцима Народне скупштине, посебно оним који се односе на Информацију у вези антидејтонског дјеловања Уставног суда БиХ и на Информацију о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Републике Српске”, нагласио је Чубриловић.

Република Српска, напомиње Чубриловић, у континуитету указује на дерогирање Устава БиХ, који је Анекс четири Дејтонског мировног споразума, и тражи од свих релевантних политичких субјеката и фактора у земљи и међународној заједници да се то заустави и врати на позиције изворног Дејтона.

“Према томе, Република Српска не тражи никакву сецесију, него досљедну примјену и спровођење норми усвојених и потписаних у Дејтонском мировном споразуму”, поручио је Чубриловић у саопштењу.

Предсједник Народне скупштине наводи да су у посљедњих неколико година видна кршења одредаба Устава БиХ, посебно у дијелу који се тиче надлежности ентитета, у овом случају Републике Српске.

Чубриловић је напоменуо да већина бошњачких политичких актера у БиХ, потпомогнута неким представницима међународне заједнице, није спремна да се врати на изворна дејтонска рјешења и поштује положај, овлаштења и одговорности ентитета у БиХ.

Због тога, тврди Чубриловић, легитимне власти у Републици Српској нису имале други избор, него да о свом статусу обавијесте земље које су потписинице Дејтонског мировног споразума, у овом случају Србију, те да о томе разговарају са легалним и легитимним представницима те земље.

“Примарно што се у Информацији с правом указује на двоструке стандарде дијела међународне заједнице, који се огледају и најбоље виде у рјешавању статуса Kосова и Метохије, као дијела Србије и статуса Републике Српске, као уставно равноправног државотворног ентитета унутар дејтонске структуре БиХ”, истакао је Чубриловић.

Чубриловић сматра да би сваки политичар и функционер из Републике Српске требао дати подршку настојању власти из Српске да разговара о статусу Републике, ма гдје се ти разговори одвијали, посебно због тога што Република Српска за себе не тражи ништа што већ није садржано у Уставу БиХ и што је спремна и другим актерима у БиХ гарантовати.

“Kао предсједник Народне скупштине Републике Српске подржавам ставове садржане у Информацији Владе Републике Српске и њену делегацију која ће разговарати са предсједником Србије Александром Вучићем”, поручио је Чубриловић.