БАЊАЛУKА, 9. марта – Република Српска поштује своје законе, не водећи баш пуно рачуна о томе каква је одлука Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту, будући да није одржива, истакао је за АТВ предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић.

Чубриловић каже да није могуће пронаћи ниједног правника из Републике Српске који би могао наћи оправдање за ту одлуку.

“Сама чињеница да су судије из реда српског народа изузеле своје мишљење говори о томе”, рекао је Чубриловић.

Он је истакао да је и јавности познато да се од укупно 16 неиспоштованих одлука Уставног суда БиХ само двије односе на Републику Српску, а остале на Федерацију БиХ и БиХ.

“И нико не диже прашину око тога”, наглашава Чубриловић.

Он наводи да је симптоматично то што Суд БиХ баш у ово вријеме доноси такву одлуку у вези са пољопривредним земљиштем и указује да то није добро за БиХ.

“То веома подсјећа на некадашње одлуке високог представника када је хтио да уруши одређену динамику или процес на овом простору и посезао за такозваним бонским овлаштењима – сада то чини Уставни суд БиХ. Да је тај утицај мањи мислим да би се политичари у БиХ лакше договорили”, напомиње Чубриловић.

Он истиче да притисак странаца на Републику Српску готово да и не престаје – само се динамички мијења.

“Може се очекивати да јача притисак странаца на водеће политичаре, па и на институције Републике Српске. Јачањем тог притиска јача и револт и отпор унутар грађана Српске и сигурно је да ће знати да одговоре на овакве изазове”, увјерен је Чубриловић.

Он очекује и да ће највеће политичке странке из Републике Српске имати слуха за то да ставе Српску изнад свега, без обзира на политичка сукобљавања у вези са предстојећим локалним изборима.

“Није добра ситуација када је ријеч о непоштивању неких одлука из Народне скупштине Републике Српске за које јединствено гласају све странке из Српске, а да већ у неколико дана имамо закључке који заправо ништа не значе за наше представнике на нивоу БиХ”, напомиње Чубриловић.

Говорећи о политичкој и економској ситуацији у Републици Српској, Чубриловић је оцијенио да је Српска стабилнији дио БиХ.

“Нема разлога да не вјерујемо Влади Републике Српске. То показује и чињеница да функционишу све институције Српске и да се не дугује буџетским коприсницима”, истакао је Чубриловић, додајући да је обавеза Владе и стварање услова за веће инвестиције и за запошљавање.

Он је нагласио да су пред Републиком Српском велике обавезе када је ријеч о мигрантској кризи у БиХ, будући да је то озбиљан проблем, а у вријеме када је требало да изврши одређене припреме БиХ то није учинила.

“Вјерујем да ће се БиХ уозбиљити колико је могуће. Република Српска је већ урадила у домену у којем може бити одговорна за тај проблем”, истиче Чубриловић.

У вези са вирусом корона у Републици Српској, Чубриловић наводи да је Српска ту појаву дочекала спремно у капацитету у којем је могуће.

“Има довољно материјала за утврђивање да ли је неко позитиван на тај вирус, а капацитети медицинских установа су припремљени. Не треба сметнути са ума да се то може отети контроли тамо гдје се људи не придржавају упутстава медицинских радника. Мислим да ће појава вируса корона оставити посљедице на привреду БиХ и цијелог региона”, рекао је Чубриловић.

Говорећи као лидер ДЕМОС-а, Чубриловић је рекао да странка још није донијела коначне одлуке, али је сигурно да ће на локалне изборе ићи самостално за одборнике у свим локалним заједницама, а у коалицији са СНСД-ом на локалним нивоима за позиције градоначелника и начелника.

Чубриловић је изразио задовољство због озбиљног рада на терену у готово свим локалним заједницама и истакао да скупови који се организују показују да ДЕМОС има перспективу.

Он је нагласио да је ДЕМОС-у главни коалициони партнер СНСД, који је доминантна политичка опција у Републици Српској и БиХ.

“ДЕМОС поштује коалициони споразум и гласамо за кадар ДНС-а који је добио одређене позиције. Ту не видим никакав проблем”, рекао је Чубриловић за АТВ.

Kада је ријеч о ситуацији у Бијељини и недавно потписаном споразуму ДЕМОС-а са СНСД-ом, Чубриловић је истакао да ће са СНСД-ом бити договарани даљи кораци о наступу на изборима у том граду, који се неће разликовати од осталих локалних заједница.

“Мићо Мићић је једна од најзначајнијих политичких фигура унутар Бијељине и није ни чудо што се око њега воде преговори којој страни ће се приклонити. Ми смо потписали подршку СНСД-у и Бијељина се, што се нас тиче, ни по чему неће разликовати од осталих локалних заједница”, рекао је Чубриловић.