БАЊА ЛУКА, 26. јул – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је данас свим учесницима НОР-а, њиховим потомцима и свим грађанима Републике Српске 27. јул, Дан устанка у борби против фашизма 1941. године, истичући да је српски народ међу првим у Европи препознао зло фашизма и нацизма и дао немјерљив допринос у савезничкој побједи у Другом свјетском рату.

“Никада не смијемо заборавити чињеницу да се храбри српски народ са ових простора подигао против фашизма и нацизма и њихових сателита, у тренутку када је готово цијела Европа била окупирана. Зато је овај датум, Дан устанка против фашизма, један од најважнијих датума који свједоче нашу славну прошлост и одлучност нашег народа који је кроз вијекове плаћао највећу цијену слободе, да би ми, потомци славних предака, уживали у њеним благодетима”, нагласио је Чубриловић у изјави за Срну.

Он је истакао да је српски народ у Другом свјетском рату био жртва геноцида који је усташки режим Независне Државе Хрватске проводио на овим просторима.

“Стотине хиљаде Срба, жена, стараца, али и дјеце, окончало је животе у страшним мукама у усташким логорима смрти. Никада не смијемо заборавити да је у Другом свјетском рату баш у тој злочиначкој држави постојао једини логор за дјецу који свједочи о геноцидном плану затирања цијелог једног народа. Био је то геноцид, без дилеме, без обзира што га каснија комунистичка власт није тако дефинисала, нити му дала епилог који је заслуживао”, рекао је Чубриловић.

Он је нагласио да се никада не смије заборавити да је српски народ у Другом свјетском рату поднио огромне жртве у борби против фашизма, нацизма и других њихових савезника, те да је та јуначка борба једна од основних лекција које морају да уче генерације које долазе, како се никада и никоме више не би догодило такво зло.

“На Дан устанка дужност и обавеза свих нас је да се сјетимо свих оних који су дали животе у борби против фажизма и нацизма, али и свих невино убијених у логорима смрти, само зато што су били Срби, Јевреји, Роми и противници фажизма и његових сателита, те да им обећамо да их никада нећемо заборавити. Њихова жртва је наш завјет да слобода нема цијену”, поручио је предсједник Чубриловић.

Дан устанка – 27. јул, обиљежавао се у некадашњој БиХ у знак сјећања на тај дан 1941. године када се становништво Kрајине организовало и супроставило фашизму и нацизму.