БАЊА ЛУКА, 08. мај – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је грађанима Републике Српске 9. мај – Дан побједе над фашизмом и Дан Европе, поручивши да је српски народ дао огромну жртву и немјерљив допринос у борби против фашизма и изградњи европског демократског система вриједности .

„Слободарски српски народ је одлучно и храбро устао против фашистичког и нацистичког зла. У тој борби, наш народ је је страдао много више него било који народ на Балкану. Поносни смо на наше храбре претке који су дали животе за слободу нашег и осталих народа“, истакао је Чубриловић.

Он је нагласио да се, са посебном тугом и пијететом, морамо сјетити свих убијених у антифашистичкој борби, стријељаних и мучених до смрти у системима концентрационих логора Јасеновац, Стара Градишка, Јадовно и у свим другим мучилиштима Независне Државе Хрватске, као и свих оних невиних људи бачених у јаме и стараца, жена и дјеца поубијаних на кућном прагу у најгорем прогону које памти цивилизован свијет.

„Сви они су убијени само зато што су били – Срби,  Јевреји, Роми и антифашисти. Наша обавеза је да његујемо антифашистичке вриједности и чувамо сјећање на хероје који су побиједили фашизам и нацизам, највеће пошасти човјечанства у 20. вијеку и изборили се за слободу и праведнији, хуманији и бољи свијет“, истакао је Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске је истакао да се мора системски, научно и институционално суспроставити све учесталијим покушајима ревизије историје и непризнавању злочина над српским народом у Другом свјетском рату ради остваривања политичких циљева.

„Зато је од изузетне важности то што Република Српска и Република Србија заједно обиљежавају дане сјећања на српске жртве у протеклим ратовима на овим просторима и подсјећају нове генерације на важне историјске догађаје за српски народ у цјелини како би се гајила култура сјећања заснована на принципима истине, правде и помирења“, закључио је предсједник Чубриловић.