БАЊА ЛУКА, 22. априла – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је, поводом 75 година од пробоја посљедње групе логораша из концентрационог логора Јасеновац, да систем концетрационих логора Јасеновац у тадашњој Независној Држави Хрватској представља једно од најмонструознијих стратишта српског, јеврејског и ромског народа у Другом свјетском рату.

„Свјесни да ће бити погубљени, логорашима је пробој логорске жице био једини спас. Нажалост, нису сви успјели да побјегну од смрти и домогну се слободе. Многи су и тог 22. априла 1945. године ликвидирани. Сјећања преживјелих свједоче о патњи, болу и ужасу кроз који су прошли и усташким звјерствима над заробљеницима који су убијани само зато што су били припадници другог народа“, истакао је Чубриловић.

Он је подсјетио да је стравичан злочин геноцида почињен у Јасеновцу над недужним људима, изнемоглим логорашима, женама, а што је најстрашније од свега, то је био једини логор за дјецу што је јасан доказ геноцидне намјере НДХ-а да покуша да српски народ, као и јеверејски и ромски, потпуно уништи на својој територији.

„Никада не смијемо заборавити Јасеновац, Јадовно, Стару Градишку и друга стратишта и логоре смрти српског народа. Генерације које долазе никада не смију да престану да упозоравају на стравичне злочине почињене у њима, да се више никада и никоме не би поновили“, поручио је предсједник Чубриловић  поводом Дана сјећања на жртве Јасеновца који се обиљежава 22. априла, дана када је извршен пробој посљедње групе логораша из Јасеновца.