БАЊА ЛУКА, 07. маја – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је сјећање на жртве система логора Јасеновац наш дуг и завјет, те да никада више човјек човјеку не смије да учини такве страшне ствари.

Уочи сутрашњег обиљежавања пробоја посљедњих логораша из највећег и најмонструознијег логора за Србе, Јервреје и Роме у Независној Држави Хрватској (НДХ), у Доњој Градини, Чубриловић је рекао да је ово мјесто опомене, молитве и завјета да се страшни злочини никада и никоме више не понове.

“Одавање поште невино убијеним жртвама нацизма и учење о Јасеновцу наша је обавеза и једини начин да се спријечи заборав, али и брисање и ревидирање историје о страдању за нацисте, `проказаних` народа”, истакао је Чубриловић.

Он је подсјетио да је Народна скупштина у октобру 2015. године усвојила Декларацију о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата и изразио наду да ће Доња Градина ускоро добити спомен комплекс какав заслужује.

Чубриловић је напоменуо да је посебна симболика у томе и што се дан молитве и сјећања на жртве из система логора смрти ове године у Доњој Градини обиљежава дан уочи 9. маја, Дана побједе над фашизмом, саопштено је из Народне скупштине.

“Свим грађанима честитам Дан побједе над фашизмом, који Република Српска обиљежава као републички празник. Антифашизам јесте и мора да буде универзална вриједност и став свих нас спрам једне од најмрачнијих појава у историји човјечанства”, поручио је Чубриловић.

Он је истакао да су сјећање и антифашистичка баштина наш дуг према прецима чија жртва је била толико велика да не би могли себи да дамо право да на њу заборавимо.

“То је наш дуг и према свим будућим генерацијама како би могле и знале да сваку и најмању назнаку повампирења сличног зла препознају и у коријену спријече и зауставе”, нагласио је Чубриловић.

Систем концентрационих логора Јасеновац представља једно од највећих стратишта у Другом свјетском рату, а од 1941. до 1945. године у том логору убијено је стотине хиљада цивила, највише Срба, Јевреја и Рома, укључујући и десетине хиљада дјеце у логору Јастребарско.

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.

Систем логора смрти НДХ обухватао је око 80 логора, а Доња Градина је највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац.