БАЊА ЛУКА, 12. јануара – Јубилеј од три деценије од настанка Републике Српске обиљежен је на достојанствен начин, са нама драгим гостима и великим бројем грађана. Мислим да су овај празник, датум и годишњица то и заслужили, рекао је Недељко Чубриловић гостујући у емисији “Очи у очи-објективно”, коју реализују портал banjaluka.net и Елта ТВ.

Kоментаришући кривичне пријаве које су услиједиле након прославе Дана Републике Српске због, како се наводи нарушавања уставног поретка таквом прославом, Чубриловић истиче да прво треба видјети ко и на који начин то коментарише, односно из које политичке опције и припадника којег народа она долази.

“Ја вјерујем да грађани Републике Српске немају примједбе на обиљежавање годишњице Републике Српске. На крају крајева они су својим обиљежавањем тог датума то и показали. У свим локалним заједницама је тај дан на неки начин обиљежен. Апсурд је што овдје неко покушава да забрани обиљежавање Дана Републике Српске, а људима који су били једно вријеме у Хашком трибуналу није било забрањено да обиљежавају други Дан Републике. Ту можете видјети колико су ти погледи различити и који је то степен мржње према једном дијелу и једном конститутивном народу у БиХ, па онда да доносимо коначан суд зашто су те негативности на тај начин присутне овдје на нашем простору. То више говори о људима које такве коментаре износе, него о Дану који смо ми обиљежили”, додаје Чубриловић.

Он сматра да прослављање таквог датума, али и актуелна политичка ситуација не може да изазове сукобе у БиХ, јер слична прослава постоји и у другом дијелу БиХ.

Он додаје да Република Српска не жели ни на чију штету стварати бољу позицију за себе и своје грађане, те да је из тог разлога у БиХ компромис сада најважнија ријеч.

”Сви треба да се прилагоде и ситуацији и времену у којем живимо, а не да се дижу тензије разним изјавама случајних пролазника у политичком животу БиХ. Износе идеје и савјете људи који нити осјећају, нити објективно имају било какву одговорност за догађаје који евентуално могу да услиједе”, истиче Чубриловић.

Поручује да Република Српска не позива на отцјепљење, те да је она саставни дио БиХ.

“Република Српска се бори за поштовање Устава, али не жели да јој се намећу рјешења. Високи представник је наметао рјешења за чије нефункционисање и посљедице нико није одговарао. Срби су одговорни и кад се боре за поштовање Устава и за своја права и када указују да нешто није у реду”, наводи Чубриловић.

Додаје да институције на нивоу БиХ које нису показале ефикасност треба да доживе свој крај.

“Имамо разних комисија које за 15, 17 година свога постојања нису донијеле нити једно рјешење, а све вријеме је њихова активност финансирана из буџета”, наглашава Чубриловић.

Kоментаришући изостанак са посебних сједница НС РС на којима је одлучивано о враћању надлежности Републици Српскоји, а који је у одређеним круговима често окарактерисан да је настао с циљем избјегавања евентуалних санкција, Чубриловић је истакао да је управо из тог разлога присуствовао сједници на којој је одлучивано, а да је изостао само током расправе.

“Ја нисам присуствовао и водио сједницу када су биле расправе, али када је био дан за одлучивање, у тешким околностима, сам ипак дошао баш због таквих мишљења и размишљања, а неки који су критиковали мој изостанак су отишли са те сједнице и нису били у дану за одлучивање”, закључује Чубриловић.