ЦИРИХ – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да “велики труд уложен да се први пут у Цириху обиљежи 9. јануар говори о снази људи који желе да покажу да је Српска створена прије почетка ратних дешавања у БиХ и да је тај дан симбол државности и гарант опстанка српског народа на простору БиХ у оквиру Републике Српске”.

Чубриловић је рекао да се само присуствујући таквим скуповима у дијаспори може виђети жеља и одлучност грађана да обиљежавају Дан Републике, да им је веома стало до датума који карактеришу и који су од значаја за Српску.

Он је истакао да је Организациони одбор заиста уложио много труда, напора и средстава да би прво обиљежавање Дана Републике Српске данас у Цириху изгледало свечано.

Чубриловић је истакао да је славски дио обиљежен у Храму Свете Тројице, а само обиљежавање Дана Републике Српске биће одржано у једној сали, гдје ће бити присутно око 1.500 људи.

“Мислим да институције Републике Српске треба да дају подршку нашим грађанима у дијаспори, као што је ова у Швајцарској, како би на начин прихватљив и за њих и за нас обиљежавали ове датуме, а да то све буде синхронизовано и у организацији Републике Српске”, рекао је Чубриловић.

Он је у поздравном говору на прослави Дана Републике истакао је да је Република Српска гарант културног, просвјетног, националног и сваког другог опстанка Срба у оквиру међународно признате БиХ.

“Прослава Дана Републике потврђује вољу и одлучност представника демократски изабране власти, невладиних удружења и грађана Републике Српске да се 9. јануар обиљежава као наш празник. Дан Републике Српске прихваћен је од већине грађана који живе у Српској, као и од наших грађана који привремено бораве у дијаспори”, нагласио је Чубриловић.

Поздрављајући чланове Организационог одбора, свештенство, те чланове српске заједнице у Швајцарској, Чубриловић је рекао да му је част и задовољство да им у име институција и грађана Републике Српске, а прије свега у име Народне скупштине и своје име, честита све прошле и будуће празнике.

Он је изразио посебну захвалност што су се окупили да и у Цириху, достојно и свечано обиљеже Дан Републике Српске.

Предсједник Народне скупштине Српске подсјетио је да се навршава четврт вијека од потписивања Међународног мировног споразума у Дејтону и да од 1995. године Република Српска, у миру и слободи, са поносом обиљежава Дан Републике.

У обраћању званицима Чубриловић је подсјетио да су 24. октобра 1991. године, у Сарајеву, посланици тадашње Скупштине Социјалистичке Републике БиХ, изабрани на првим непосредним парламентарним изборима, одлучили да оснују Скупштину српског народа у БиХ.

“Скупштина српског народа у БиХ, полазећи од универзалног права на самоорганизовање, донијела је Декларацију о проглашењу Републике српског народа БиХ. Споразумима који су постигнути овђе у Швајцарској, тачније у Женеви и у америчком граду Њујорку, у септембру 1995. године, утврђено је да се БиХ састоји од два ентитета државотворног карактера – Републике Српска и Федерације БиХ”, навео је Чубриловић.

Он је нагласио да је Општим оквирним споразумом за мир у БиХ, односно Дејтонским споразумом, који је потписан 21. новембра 1995, потврђен положај Републике Српске у оквиру БиХ.

“Република Српска је носилац унутрашњег, а дијелом и међународног суверенитета. Ентитети су потврђени дејтонским Уставом БиХ, а настали су раније и имали су одређени међународни субјективитет. Републици Српској припадају све државне надлежности осим оних које су Уставом БиХ искључиво дођељене заједничким органима и институцијама”, истакао је Чубриловић.

Он је нагласио да Дејтонски мировни споразум, чији је саставни дио и Устав БиХ, гарантује постојања Републике Српске, али и БиХ.

“Од првих вишестраначких избора који су одржани 1990. године, бирани су посланици у десет сазива Народне скупштине. Народна скупштина до сада је бирала 15 влада Републике Српске. Народна скупштина један је од главних стубова Републике Српске. Она је тековина демократије, права и слободе грађана да непосредно одлучују о најзначајнијим питањима која су везана за њихов живот”, нагласио је предсједник парламента Српске.

Он је поручио да ће Република Српска и убудуће да прославља Дан Републике, наводећи да нико из Српске не оспорава право другим народима у БиХ да славе и обиљежавају своје празнике.

“Али, ми никада нећемо одустати од 9. јануара! Историјска чињеница је да је 9. јануара 1992. године проглашена Република Српска, дакле, прије почетка грађанског рата на подручју бивше југословенске Републике БиХ. Без јаке и стабилне Републике Српске, нема ни стабилне заједничке државе БиХ”, нагласио је Чубриловић.

Честитајући Дан Републике Српске и пожељевши свима добро здравље, срећу и свако добро у новој 2020. години, Чубриловић је рекао да је Република Српска отаџбина грађана који живе у њој, али и свих који чине дијаспору, а који су поријеклом из Републике Српске и БиХ.