БАЊА ЛУКА, 18. децембра – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић разговарао је у петак са некадашњим предсједницима парламента Српске, те предсједавајућим Представничког и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ из Републике Српске о заједничкој изјави о осуди кршења Општег оквирног споразума за мир у БиХ и одбрани демократских вриједности и начела парламентаризма, а с циљем упозоравања међународне заједнице о стању у БиХ.

Чубриловић је истакао да су учесници састанка договорили да за неколико дана усагласе заједничку изјаву и одрже састанак у идући петак, 24. децембра, ради потписивања изјаве.

Он је након састанка новинарима рекао да је састанак инициран да би упозорили одређене важне адресе у свијету, почевши од УН и дипломатских представништава, о стању у БиХ, положају Републике Српске и начину рјешавања актуелне ситуације.

“Желимо да их упознамо са ситуацијом јер имамо осјећај да нису довољно информисани, а коментаришу разне одлуке. Република Српска је имала и до сада иницијативе, као што су позиви на разговор унутар политичких субјеката БиХ, да се предложе нека рјешења јер постоје нека која су неодржива. Повод иницијатива јесу неки закони и одлуке Уставног суда, као и посљедња одлука високог представника”, истакао је Чубриловић.

“Циљ је упозорење на постојеће односе унутар БиХ. Жеља су унутарстраначки разговори и заједничка рјешења унутар институција БиХ која ће приближити и осликати нашу стварност са највећим степеном задовољства за све грађане БиХ”, нагласио је Чубриловић.

Чубриловић је рекао да самосталност и слобода немају цијену.

“Вјерујем да има довољно разума. Позивамо на законитост и поштовање Устава, на све оно што су донијели демократски процеси и међународни мировни споразум, а то је свакако и наш Устав”, истакао је Чубриловић.

Он је навео да је преношење овлашћења предсједавајућег парламента Републике Српске на потпредсједника Народне скупштине Дениса Шулића урађено према Пословнику.

Чубриловић је навео да у Народну скупштину није дошао захтјев за одржавање још једне посебне сједнице Парламента до краја године.