БАЊА ЛУКА, 15. јула – Предсједник Народне скупштине Републике Српске, који је и предсједник скупштинског Одбора за уставна питања, Недељко Чубриловић рекао је да је данашња одлука Уставног суда БиХ да неуставним прогласи Закон о непримјењивању Одлуке бившег високог представника Валентина Инцка још један корак ка заоштравању политичких прилика у БиХ.

„Уставни суд БиХ одавно је инструмент само једне политике и само једног народа у БиХ. Исти суд је прије десетак дана донио одлуку о привременом стављању ван снаге Закона о лијековима, а данас Одлуку о наметнутом Инцковом закону. Овим је Уставни суд БиХ већ започео предизборну кампању само једне политике у БиХ“, рекао је Чубриловић.

Он је додао да је Одбор за уставна питања у одговору који је у фебруару послао Уставном суду БиХ на захтјев за покретање поступка за оцјену уставности Закона о непримјењивању одлуке високог представника, који је покренуло седам делегата у Kлубу Бошњака у Вијећу народа Републике Српске, изнио ваљане доказе за његово одбацивање, али да је Уставни суд БиХ, упркос томе, донио још једну политичку одлуку.

„Свима је јасно да дио Kлуба Бошњака у Вијећу народа Републике Српске нема Уставом БиХ предвиђену процесну могућност за покретање поступка, јер Вијеће народа није посебан законодавни орган. Због тога је само подношење овог, али и других захтјева, супротно члану VI/3а) Устава Босне и Херцеговине и Уставни суд није имао уставни основ за његово разматрање и био је дужан да га одбаци“, рекао је Чубриловић.

Он је нагласио да високи представник нема овлашћење да доноси законе, те подсјетио да је и Венецијанска комисија у студији у којој се бави овлашћењима високог представника навела да „демократски принцип суверенитета народа тражи да законе усваја тијело које је народ изабрао“.

У одговору Одбора за уставна питања наведено је да „члан 3. (првог) Протокола уз Европску конвенцију о људским правима тражи да законодавно тијело бира народ, а ово право је лишено свог садржаја ако законе усваја неко друго тијело или појединац“.

„Иако се наведеном одлуком Валентина Инцка крши право на слободу изражавања прописано Уставом БиХ, Уставом Републике Српске, Европском конвенцијом о заштити  људских права и основних слобода, Међународним пактом о грађанским и политичким правима и Универзалном декларацијом о људским правима, Уставном суду БиХ то није био довољан основ за одбацивање тог захтјева“, рекао је Чубриловић

Чубриловић је нагласио да оваквим и сличним одлукама Уставни суд БиХ покушава да промијени дејтонску структуру БиХ и да се стави изнад Устава и закона ове земље, али и међународних аката, свјесно и плански их кршећи зарад остваривања политичких жеља једне политике и само једног народа у БиХ.