БАЊА ЛУКА, 17. септембра – Петнаести септембар – Дан српског јединства, слободе и националне заставе симболизује јединство и вјековну тежњу српског народа за слободом, изјавио је предсједник Парламента Недељко Чубриловић, гостујући у емисији “Отворено речено”, Радија Републике Српске.

Он је додао да ће у Народну скупштину у догледно вријеме стићи и приједлог закона којим ће и формално бити регулисано ово питање.

Више него пријатељске односе Српске и Србије потврђује још један заједнички празник 15.септембар – Дан јединства, слободе и српске тробојке, рекао је Чубриловић.

Обиљежавање овог датума, каже, треба да постане традиција.

„Симболизује јединство и вјековну тежњу српског народа за слободом на овим просторима. Ово ће, надам се бити вјековима обиљежавано. Сигурно је да ће ово питање бити формално регулисано у Народној скупштини Републике Српске и да ће бити државни празник”, истакао је Чубриловић.

Осим са Србијом, предсједник Парламента, очекује и нормализацију и побољшање односа са Црном Гором, гдје је након недавних парламентарних избора, дошло до смјене власти.

„Добра је ствар што су избори прошли на демократски начин и што су резултати добри, посебно за Србе у тој земљи. Ја сам већ разговарао са неким људима који су побједници на одржаним изборима и врло брзо очекујем конкретну сарадњу, превасходно између два парламента“, каже Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске изјавио је и да су неоправдане негативне реакције на јучерашњу посјету српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика Загребу, посебно јер привреде обје земље једва чекају отопљавање односа.

“Неки људи једноставно неће да погледају суштину тога и непходност наше непосредне комуникације. И БиХ и Република Српска имају много тога заједничког са Хрватском, много тема за такву врсту разговора и добро је да је састанак са највишим званичницима Хрватске дошао баш у овом тренутку”, рекао је Чубриловић.

Он истиче да пројекти о којима је разговарано треба да буду рјешени на овом нивоу.

“Сваки контакт и разговор високих званичника изузетно је важан и за Републику Српску и за БиХ и у том контексту треба посматрати посјету Загребу”, рекао је Чубриловић.

Он је коментарисао и изјаву француског посланика Жили Лешант, која је упутила у Европски парламент Приједлог резолуције о реформи Уставног суда БиХ у којој се залаже за престанак мандата страним судијама.

„То је пут ка нормализацији, демократији и усвајању европских вриједности на путу ка унији“, сматра предсједник Парламента.

Ковид 19 у многоме је утицао на развој свих земаља свијета, а тако и Републике Српске. Чубриловић међутим, напомиње да су институције, водећи одговорну политику, успјеле да сачувају радна мјеста, формирајући Компензациони и Гарантни фонд. Осим тога, додаје, нису стали ни многобројни инфраструктурни пројекти:

„ Мислим да ће већ на једну од наредних скупштина стићи једно од рјешења када је ријеч о изградњи ауто-пута Брчко-Бијељина-Рача. Припреме су извршене. Очекујемо раст и БДП-а, повећање стандарда људи и броја радних мјеста. Кроз одговорну политику треба смањити и одлазак броја људи за све то треба обезбиједити и милион евра инвестиционих средстава за будуће инвестиције“,  истакао је Чубриловић.

Говорећи као лидер ДЕМОС-а, Чубриловић је рекао да на предстојећим локалним изборима у новембру очекује добре резултате и да изборни процес протекне у фер атмосфери.