БАЊА ЛУKА, 13. АПРИЛА – Предсједник ДЕМОС-а Недељко Чубриловић изјавио је Срни да министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез својим иступима у САД, који никоме не иду у прилог, води БиХ у амбис.

“Kада имате такав став и министра који претендује да заступа све народе из БиХ, онда се човјек заиста запита гдје то живи и чему ово све води. Мислим да су претјерали све границе и норме и такви њихови напади воде нас у амбис”, рекао је Чубриловић коментаришући Хелезову посјету Вашингтону.

Он сматра да Хелезово призивање неких ствари за које се мисли да су давно прошле не служи на добробит оних који га подржавају нити народа којем припада.

Чубриловић је рекао да се ДЕМОС залаже за нормализацију односа у свим сегментима живота у БиХ.

“Ми ћемо и даље остати на принципима да радимо на функционисању и нормализацији односа и да прораде системска рјешења у овој земљи, а да се коначно престанемо бавити тиме шта је ко рекао за кога и шта ко коме спрема”, поручио је Чубриловић.

Он сматра да је неопходан нормалан приступ и системско рјешење за сваки евентуални проблем који може да наступи у БиХ.

Хелез је на састанцима у Вашингтону говорио о “негативном руском утицају”, о иницијативи да се у БиХ повећа присутност америчких снага, те о “блокадама појединих чланова Предсједништва БиХ на путу ка евроатлантским интеграцијама”, док су амерички званичници изразили забринутост да се у Републици Српској покушава увести “руски тип владавине”, “гашење слободних и независних медија”, те истакли да ће тражити од европских партнера да појачају војно присуство у мисији “Алтеа”.