БАЊА ЛУКА, 04. августа – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је, поводом обиљежавања 4. августа, Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“, да је у тој акцији Република Хрватска етнички очишћена од 250.000 Срба што није успјело ни усташким властима НДХ-а.

“То етничко чишћење пола милона Срба из Хрватске, највећи је злочин почињен у протеклом рату на просторима бивше Југославије. Тужно је да више од двије деценије хратска држава није осудила овај злочин, није казнила одговорне за убиства српских цивила и заробљених војника, за паљење и уништавање српске имовине”, рекао је Чубриловић и додао да помирења на овим просторима нема без искреног покајања и признавања злочина почињеног у име властитог народа или државе.

“Жалосно је што модерна, европска држава Хрватска дан када је протјерала стотине хиљада људи, који су вијековима живјели на том простору, данас слави као дан побједе”, додао је Чубриловић.

Он је рекао да радује чињеница да је патријарх српски Порфирије у уторак у Смиљану освештао цркву у којој је крштен Никола Тесла и чији парох је био његов отац Милутин, пружајући на овај начин наду Србима програним из Хрватске да њихов идентитет није могуће избрисати.

“Веома је значајно што Република Србија и Република Српска већ неколико година заједно обиљежавају годишњицу Олује и на тај начин његују културу сјећања на етничко чишћење српског народа како се никада не би заборавила патња и страдање кроз које је наш народ прошао”, рекао је Чубриловић.