БАЊА ЛУКА, 09. јануара – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је свим грађанима 30. рођендан Републике Српске.

Чубриловић истиче да је данас веома важно поставити нове приоритете опстанка и развоја Републике, као стабилне и успјешне заједнице.

“Посланици Скупштине српског народа у Босни и Херцеговини 9. јануара 1992. године прогласили су Републику српског народа у БиХ, користећи своје демократско и уставно право. Од тада до данас Република Српска успјешно одолијева бројним изазовима и прошла је кроз бројне кризе, од оне ратне, до оних мирнодопских које су нас касније пратиле”, поручио је Чубриловић.

Чубриловић додаје да је Српска, захваљујући одлучној вољи, опстала и остала, као сигуран дом, прије свега, српског народа у БиХ.

Предсједник Народне скупштине подсјећа да је народ Републике Српске на референдуму одбранио своје право да обиљежава Дан Републике, које су покушали да му одузму.

Чубриловић додаје да су свој дом у Републици Српској пронашле стотине хиљада у рату програних Срба са простора Федерације БиХ и Хрватске и да је постојање и опстанак Републике Српске гаранција за њихов миран сан.

“Најбољи од нас у темеље Републике Српске уградили су своје животе и то нико од нас нема право, ни мандат да заборави. Њихова жртва није била узалудна, њихова жртва створила је Републику Српску, а на нама је да је сачувамо и што јачу и стабилнију предамо у наслијеђе генерацијама које долазе”, рекао је предсједник Народне скупштине.

Чубриловић је истакао да је у годинама пред нама неопходно вратити неуставно и на силу одузете надлежности Републици Српској, оснажити њен економски капацитет, очувати културну баштину и идентитет, те учинити све како би дошло до побољшања демографске ситуације.

“Са жељом да наша Република Српска буде заједница срећних и задовољних људи, још једном вам честитам Дан Републике. На многаја љета!”, закључио је Чубриловић.