БАЊА ЛУКА, 28. фебруара – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић поручио је да Српска неће и не може обиљежавати 1. март и да њен потпредсједник Рамиз Салкић својим изјавама само “потпаљује ватру и мути воду”.

Чубриловић је поновио да је јасан став Српске и њених званичника да 1. март не може бити датум који Република Српска обиљежава имајући у виду шта је и до чега је све тај датум довео.

Он је у изјави Срни оцијенио како у најмању руку није коректна прича бошњачких званичника да се тај дан обиљежава на простору Српске.

“Потпредсједник Српске (Рамиз Салкић) који годинама живи од Републике Српске, прима плату од грађана Српске, њених пореских обвезника, не доприноси стабилизацији неопходној на овим просторима на начин како се понаша према њој”, рекао је Чубриловић.

Такође, додао је, не доприноси мирном рјешавању проблема којих евидентно има, али је нагласио да су дијалог, разговор и компромис нешто што је свима потребно у БиХ, док Саклић “потпаљује ватру и мути воду”.

“Није добро да на тај начин приступамо, чак и када је у питању обиљежавање празника. Познато је да БиХ није могла да донесе закон о празницима и према томе празнике обиљежавају сви на онај начин како их доживљавају. За нас је, без обзира на званичне ставове, 9. јануар празник којег ће Српска увијек обиљежавати, а неће никакав 1. март”, нагласио је Чубриловић.

Потпредсједник Републике Српске Рамиз Салкић је присуствујући у Бањалуци обиљежавању 1. марта рекао да се овај празник треба обиљежавати у сваком граду, те позвао на нови приступ и промјене у будућности које ће омогућити опстанак и додатни повратак Бошњака за које је рекао да су “дискриминисани у Српској”.