БАЊА ЛУКА, 28. фебруара – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да Република Српска, њене институције и српски народ никада неће прихватити прославу 1. марта као дана независности, јер су референдум о отцјепљењу БиХ од Југославије, против воље српског народа, и убиство српског свата на Башчаршији били увод у трагичан ратни сукоб.

“Ниједан наш закон не познаје 1. март као празник, а будући да закон о празницима никада није донесен ни у Парламентарној скупштини БиХ то није никакав државни празник, како га лажно представљају. За нас дан независности БиХ не постоји, ни правно ни суштински. Тај датум је за српски народ и Републику Српску датум разбијања Југославије, прегласавања, подјела и увода у крваве ратне сукобе”, рекао је Чубриловић.

Он је додао да је веома дегутантно како се управо они, који су 1. марта разбили Југославију, они који су славили и славе то разбијање, истовремено данас покушавају представити као заговорници југословенства, идеје “братства и јединства” и “мултиетичности”.

“И онда и сада српски народ је остао принципијелан. Ми смо дали заклетву да ћемо чувати Југославију и учинили све да заједничка држава опстане. Први март је дан разбијања те државе, а убиство српског свата у Сарајеву порука српском народу каква га судбина чека у тој и таквој независној БиХ. Зато дан рушења државе није празник, него дан жалости који је довео до крвавог грађанског рата на овим просторима”, закључио је Чубриловић.