БАЊА ЛУKА, 04. јула – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је, поводом обиљежавања 78 година од Битке на Kозари, да је Kозара до данас симбол херојске борбе и велике жртве коју је дао српски народ за слободу.

“Велику жртву дао је народ Kозаре и Поткозарја у борби против фашизма у Другом свјетском рату. На Kозари су у беспоштедној борби са фашистима животе изгубиле десетине хиљада бораца, али и цивила, жена и дјеце. Данас је дан када сви заједно треба да подсјетимо на ту херојску битку и велику жртву зарад слободе човјечанства и да одамо почаст херојском народу Kозаре”, истакао је Чубриловић.

Он је додао је је Kозара мјесто које свједочи не само о жртви српског народа и његовом херојству, него прије свега о слободарској традицији, поносу и пркосу и онда када изгледа да је, због бројности и снаге непријатеља, та битка унапријед изгубљена, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

“Српски народ са Kозаре и данас гласно поручује да је његов завјет мир и слобода. У том завјету одзвањају гласови и мртвих предака и живих потомака. То је опорука која се не крши”, поручио је Чубриловић.

На Мраковици ће данас бити обиљежено 78 година од битке на Kозари у којој је убијено око 40.000 цивила, а 68.000 их је протјерано и интернирано у логоре.