БАЊА ЛУКА, 13. новембра – Демократски савез – ДЕМОС широм Републике Српске ужива повјерење грађана и увјерени смо у веома добре изборне резултате. Наш циљ је освајање најмање 70 одборничких мандата, а подаци са терена говоре да би то могло да буде и нешто више, каже у интервјуу за “Независне новине” шеф Главног изборног штаба ДЕМОС-а Боран Босанчић.

Да је ДЕМОС у цијелој Републици Српској постао препознатљива политичка партија, додаје Босанчић, показују и посљедња истраживања, гдје странка посебно добар рејтинг биљежи у Бањалуци, Добоју, Бијељини, сарајевско-романијској регији, Зворнику, Градишци, Билећи и Фочи.

“Очекујемо да постанемо парламентарна странка у свим општинама и градовима у којима смо изашли са кандидатским листама како бисмо својим идејама и радом унијели одређену свјежину у рад локалних парламената. ДЕМОС је релативно млада странка, али наши кандидати су веома препознатљиви у својим локалним срединама. Наш највећи капитал су људи који чине ДЕМОС и њихова спремност да Републику Српску учине добрим мјестом за живот свих њених грађана”, истиче Босанчић.

На чему се базира изборни програм ДЕМОС-а?

Прије свега, акценат смо ставили на развој привреде, капиталне пројекте у локалним срединама, изградњу боље инфраструктуре, обнову и опоравак села, заштиту природних ресурса, рјешавање демографских проблема, као и на многа друга питањима која се намећу у свакодневном животу. Желимо да својим радом и залагањем помогнемо да Република Српска расте и развија се и да њени грађани боље живе. Сматрамо да смо понудили реалне и оствариве програме и рјешења, а посебно нас радује чињеница да су на нашим листама препознатљиви људи у својим срединама, али и млади који својим идејама и енергијом могу допринијети да све оно што смо зацртали у програмима у пракси и спроведемо.

Осим кандидата за одборнике у већини градова и општина Српске, ДЕМОС има своје кандидате и за начелнике општина. Kаква су очекивања за те позиције?

Имамо кандидате за начелнике у Шековићима, Дринићу, Kотор Варошу, Чајничу те Kрупи на Уни и сматрамо да имамо добре шансе да они у овим општинама постану начелници. Нисмо постављали кандидате за начелнике по сваку цијену, већ у договору с коалицијом, јер желимо да правимо дугорочан договор што се тиче политичке сцене, као и да обезбиједимо стабилне скупштинске већине. Сматрамо да на тај начин можемо реализовати све пројекте које смо представили током кампање. Важно је да се настави синхронизација локалне са републичком влашћу, јер се до сада показало да то даје добре резултате и да је било на добробит локалних заједница.

Већина аналитичара оцјењује да ће епидемиолошка ситуација негативно утицати на излазност на изборима. Kакве су ваше процјене и како сте у овим околностима водили предизборну кампању?

Јасно је да ће неповољна епидемиолошка ситуација лоше утицати на проценат излазности на изборима, што је и разумљиво, јер грађани страхују за своје, али и здравље својих најближих. Ипак, вјерујемо да ће организација самог дана гласања на бирачким мјестима бити таква да ће осигурати заштиту здравља наших грађана и да ће сви они који имају намјеру да гласају то моћи и безбједно да ураде. ДЕМОС је активности у предизборној кампањи прилагодио тренутним условима и епидемиолошкој ситуацији и све догађаје организовали смо у складу са мјерама и препорукама надлежних институција, а сам предизборни материјал креирали смо тако да смо грађанима омогућили директну комуникацију са кандидатима путем посебно осмишљене интерактивне платформе. Свакако, искористићу прилику да све грађане Републике Српске позовем да изађу на изборе 15. новембра, да се придржавају свих препорука надлежних органа и да бирају одговорно, јер само уз одговорну и озбиљну локалну власт можемо превазићи све изазове који нас очекују након ове пандемије. А у ДЕМОС-у сигурно имају озбиљног и одговорног партнера.