БАЊА ЛУКА, 22. децембра – Чланови Оснивачке скупштине Демократског савеза (ДЕМОС) изабрали су данас Недељка Чубриловића за предсједника ове странке.

На Оснивачкој скупштини је изабран и Главни одбор странке, Надзорни одбор и Статутарна комисија, док ће остали органи странке бити изабрани на Главном одбору.

Потпредсједник СНСЂа Жељка Цвијановић, која је присуствовала Оснивачкој скупштини Демоса, рекла је да ову партију чине људи који су низ година сарађивали у оквиру једне коалиције.

“То је наша заједничка коалиција која је функционисала, чинила владу, имала парламентарну већину. Много људи је овђе са којима сам и ја сарађивала као потредсједник СНСЂа и предсједник Владе Српске у претходном периоду. У име СНСЂа желим им добар почетак, дуг политички живот и да останемо заједно да радимо за добробит Републике и њених грађана”, поручила је Цвијановићева.

Она је изаразила увјерење да ће се таква сарадња наставити и у наредном периоду и да ту неће бити никаквих проблема.

“Начин и разлози због чега је дошло до оснивања ове партије дошли су након процеса унутар друге политичке партије /ДНС/ и не желим то да коментаришем”, додала је Цвијановићева, која је и предсједник Републике Спске.

Чубриловић је на скупштини одржао говор који објављујемо цијелости:

Даме и господо, драги пријатељи,

Поштовани учесници и гости Оснивачке скупштине Деморатског савеза – ДЕМОС-а,

Прије свега, желим да вас поздравим и искрено се захвалим на повјерењу које сте ми дали да обављам дужност предсједника Демократског савеза – ДЕМОС-а!

ДЕМОС је од данас нова странка на политичком небу наше Републике Српске и Босне и Херцеговине. Хвала вам што сте данас овђе, што сте својим присуствовањем и учешћем у раду Оснивачке скупштине посвједочили да вам је стало до тога да од данас сви заједно идемо једним другим и другачијим политичким путем него што смо до сада ишли. Такође, захваљујем вам се и у име свих чланова осталих органа које смо данас изабрали: Главног и Надзорног одбора и Статутарне комисије.

Данашњи дан је за нас веома важан догађај. У историји Републике Српске остаће уписан и запамћен датум – 22. децембар 2018. године, као дан кад је основана једна нова политичка странка – Демократски савез ДЕМОС. Ви, као његови оснивачи, сте дио те историје и ја вам честитам на томе. Будите поносни на то и кад се вратите у мјеста, градове и општине из којих сте дошли на овај величанствени скуп, причајте свима гђе сте били и шта сте радили. Данас смо урадили довољно да нас покољења памте. И –то вам је прва привилегија коју ћете имати од тога што сте били учесници Оснивачке скупштине ДЕМОС-а.

Основали смо нову странку, са намјером и жељом да трајемо, да учествујемо у друштвеном, прије свега политичком, животу наше заједнице, у првом реду Републике Српске, а потом и Босне и Херцеговине. Због овог што рекох, политичке странке се и формирају. Хоћемо, дакле, да учествујемо у политичком животу друштва и државе у којима живимо, да се бавимо политиком због тога што је она данас, као и толико вијекова прије тога, ако не једини, онда сигурно најефикаснији начин да се утиче на друштвене процесе, на доношење политичких, законских, економских и административних одлука, а све с циљем остварења Програма Демократског савеза и добробити за све грађане наше Републике, без обзира јесу ли они чланови наше странке или не. Из тих разлога ћемо се борити да уђемо у Владу, ову или неку будућу, и да будемо власт, а не ради привилегија и остварења неких личних користи.

Тако ћемо се понашати због тога што Демократски савез полази од чињенице да он јесте нова странка, али ми нисмо тек од данас на политичкој сцени. Напротив, већина нас је до јуче била у једној другој политичкој странци – знате већ којој, да је не именујем – и честито се залагала за остварење њених програмских циљева, све до тренутка до којег се из одређенихи разлога није отворено кренуло у тајкунизацију те политичке странке. Неки од нас су се томе супротстављали. То смо чинили колико смо знали и могли, док нисмо били искључени или сами напустили ту странку. Странка коју смо данас основали не смије доћи у таква искушења. Тачно је да се без пара не може, али оне нису све. Не могу се друштвени углед, морални кредибилитет и позиција на јавној сцени стећи нити купити само новцем, ма колико га неко имао.

Ми из ДЕМОС-а морамо имати – и имаћемо – другачије критеријуме, за избор наших чланова на страначке дужности и предлагање наших кадрова сутра за посланичке, министарске, директорске, начелничке и друге функције. Они иза којих ми будемо стајали морају бити компетентни, искусни и одговорни људи, морају бити људи са постигнутим резултатима у областима ђеловања у којима су били прије кандидатуре за неку јавну улогу: то ће бити кадрови без афера или неких других непримејрених понашања, којима је брига за јавна добра и ресурсе, за опште интересе и заједничке вриједности испред њихових личних интереса.

Само тако ћемо се разликовати од странке из које већина нас долази, односно оних који су у њој и даље остали. Ми не споримо програмске циљеве за које смо се до јуче залагали у бившој партији. Уосталом, чули сте да су неки од њих, у донекле измијењеном облику, остали и у нашем Програму. Ми ћемо се практично разликовати од једног броја на брзину произведених функционера бивше нам заједничке странке, баш по томе што ћемо у свом ђеловању полазити од потреба, интереса и очекивања народа, нашег обичног, породичног човјека. Јер, као што и само име говори, а још више скраћеница – ДЕМОС: народ – ми смо народна странка или странка народа. Наши чланови су српски родољуби и људи из других народа и националних мањина, који прихватају наш Програм и Статут. У нашем чланству има много оних који су учествовали у одбрамбено-отаџбинском рату и стварању Републике Српске, који су били на првим борбеним линијама или су на неки други начин допринијели њеном настанку у очувању. Српски патриоти из ДЕМОС-а се не размећу својом љубави према отаџбини и свом народу, као што чине у неким другим странкама и организацијама, не комерцијализују своје родољубље, а признају га и свима другима који су га показали кад и гђе је то требало.

Наравно, као што се види и у овој сали, у нашим редовима већ сад има доста оних који су рођени непосредно пред рат, у току рата, па чак и послије њега, а сигуран сам да ће таквих чланова сваким даном бити све више. ДЕМОС је странка чије вријеме тек долази и због тога је отворен за младе, од којих очекујемо да наставе ђела својих предака и политичких претходника и нешто старијих колега, али из наших редова. Тако ћемо правити природни отклон од бивше странке, према којој ћемо се односити онако како се она буде односила према нама. Јер, ми нисмо нити ћемо бити странка која се јавно свађа са другима, а посебно не желимо бити странка која измишља непријатеље. Напротив, трудићемо са да свуда и увијек имамо пријатеље и партнере.

Присуство великог броја жена на овој Оснивачкој скупштини показује да Демократски савез не глуми, и неће глумити, полну равноправност само пред изборе, кад се због законских норми на листама мора наћи одговарајући проценат жена. Не, ми хоћемо и у стварном и свакодневном политичком животу да промовишемо родну и полну равноправност. И чим нам се укаже прва прилика, искористићемо је за још бољу заступљеност жена у органима наше странке и на позицијама које буду попуњаване нашим кадровима. Уосталом, да мислимо искрено, показују чињенице да је шеф нашег Клуба посланика у Народној скупштини жена, као што је и једини министар, у име ДЕМОС-а у Влади Републике Српске, такође жена.

У вези са политичким програмом, поред оног што је овђе већ изнесено, желим да нагласим још само двије-три ствари.

Демократски савез сматра да је Дејтонски мировни споразум, с обзиром на однос снага у тренутку његовог потписивања, најоптималнији оквир за Републику Српску као равноправни државотворни ентитет унутар двоентитетски уређене државе Босне и Херцеговине. Због тога је ДЕМОС против распакивања, тј. промјене Дејтонског споразума, против некаквог „Дејтона 2“, а врло је уздржан и кад је посриједи тема о трећем ентитету. Односи у том дијелу Босне и Херцеговине, у Федерацији дакле, тичу нас се само у мјери у којој се они дотичу питања положаја српског народа, коме још није признат статус конститутивног народа у неким жупанијама или кантонима. Као што сте чули, о томе се мора питати цијела Република, а не само једна странка, ма која год да је у питању.

Демократски савез је политичка опција која се недвосмислено залаже за равномјеран развој Републике Српске, од Требиња до Новог Града. ДЕМОС неће форсирати Крајину на рачун Семберије или Подриња, нити Посавину на уштрб развоја Херцеговине и обрнуто. Напротив! У мјери у којој то од нас буде зависило, залагаћемо се да инвестиције равномјерно иду и у источне и у западне дијелове наше Републике, без обзира на то каква је инфраструктура наше странке у тим подручјима. Залагаћемо се да у све дијелове Републике Српске долазе што више људи, и то са капиталом, више него што из њих одлази.

Наравно, у наредном периоду мораћемо још боље и прецизније одредити циљеве за које ћемо се залагати у реалном сектору, у привреди, нарочито у вези са новим инвестицијама, запошљавањем и подизањем стандарда запослених, као и свих грађана наше Републике. Само тако ћемо моћи бити политички израз тежњи оних који живе од свог рада, припадника средње класе, малог и средњег бизниса.

Као тек формирана странка, стартујемо са добрих позиција. Ми смо већ сад дио владајуће већине у Републици Српској и трудићемо се да максимално коректно сарађујемо са странкама из владајуће коалиције. Такође, нећемо постављати тешке услове ни за сарадњу са осталим странкама из Републике Српске и Босне и Херцеговине.

Поштовани учесници Оснивачке скупштине ДЕМОС-а,

прва провјера наше снаге и успјеха наше организације биће локални избори 2020. године. До тад морамо учинити све да имамо одборе у свим јединицима локалне самоуправе, да изаберемо страначке органе и потпуно профилишемо ДЕМОС као странку политичког центра, додуше усмјереног мало на десну страну. Да би то успјели морамо сви, као један, да запнемо и дамо све од себе да подигнемо нашу странку, учинимо је довољно препознатљивом и привлачном за највећи број наших грађана. Зато, колико већ сутра, морамо „пут под ноге“ и на терен. Ми који смо изабрани, или ћемо бити изабрани, на највише функције у странци, трудићемо се да свим нашим члановима, као и добронамјерним грађанима које занима политика и судбина наше Републике, омогућимо да активно учествују и дају свој максимални допринос провођењу Програма и политика наше странке, не само у изборним кампањама, него свакодневно.

Драги пријатељи,

имам потребу да и ово истакнем. Документи које смо данас усвојили нису идеални. Из оправданих разлога, они су рађени у временској стисци, прије свега због тога да би се наша странка могла регистровати у суду. Из одређених, прагматичних разлога, пожурили смо да се региструјемо још у овој, 2018. години, а не у наредној. Због тога није било услова да се о основним страначким документима, као што су Програм и Статут, обави нека шира расправа у чланству, на терену. Али, биће прилике и за то. Одмах након данашњег дана и ове оснивачке скупштине ДЕМОС-а, у наредних неколико неђеља, па и мјесеци ако буде поребно, радићемо на оснивању одбора наше странке у општинама и градовима, по мјесниним заједницама и бирачким мјестима. Кад се све то заврши, кад будемо имали одборе у свакој општини и граду, изабране органе и кад се ДЕМОС потпуно етаблира у јавном простору наше Републике, за годину или нешто дуже, организоваћемо и одржати прву редовну изборну скупштину Демократског савеза. Тад ће бити услова за потпуније припремање докумената и за избор кадрова у страначке органе у складу са критеријумима које ћемо до тада потпуније разрадити и усвојити.

Хвала вам на повјерењу које сте ми указали избором за предсједника наше странке – Демократског савеза ДЕМОС-а.

Са овог мјеста и овом приликом могу једино обећати да ћу се трудити да то ваше повјерење не изневјерим и да ћу учинити све што будем могао и знао да ДЕМОС успије. Али, у томе ми морате и ви помоћи. Без вас, без ваше посвећености нашим идејама и циљевима и прегалачког рада, ниједан појединац, ма ко он био, не може сам пуно урадити. А ја не желим да будем предсједник странке који се о свему пита и сам одлучује. За то се и бирају и други органи странке, од којих ћу тражити да раде свој посао, најбоље што могу. И одмах да знате – ниједна позиција, било у Главном одбору, било у Предсједништву или неком другом органу странке, није, и неће бити, ником безгранично гарантована. Свака функција зависиће искључиво од рада и резултата рада сваког појединца.

Драги пријатељи,

увјерен сам да смо данас направили добар посао. Зато храбро напријед, ухватимо се у коштац са изазовима који прате сваки почетак, па тако и наш. Ако будемо сложни и одговорни, резултати неће изостати. Будемо ли служили народу и грађанима, а не интересима неких појединаца или отуђених центара моћи, остаћемо дуго на политичкој сцени, моћи ћемо утицати на друштвене токове и судбину свих нас под овим дијелом небеског свода.

Живио Демократски савез – ДЕМОС!

Живјела Република Српска!