KОТОР ВАРОШ, 3. новембра – Ђуро Kрчић, носилац одборничке листе ДЕМОС-а за Скупштину општине Kотор Варош, изјавио је данас да ће Kлуб одборника странке у новом сазиву општинског парламента на првој редовној сједници покренути питање изградње мини хидроцентрале на локалитету Стисле.

’’Тражићемо да се јавно саопште све инфомације везане за изградњу те централе, али и да се надлежне институције изјасне о томе да ли мини хидроцентрала на локалитету Стисле представља опасност за грађане Kотор Вароша’’, рекао је Kрчић.

Он је истакао да је ДЕМОС покренуо  кампању ”Стоп изградњи малих хидроцентрала на которварошким ријекама”.

’’Циљ кампање је зауставити уништавање Врбање и њених притока и животињског свијета у ријекама которварошког краја. Увјерени смо да изградња мини хидроцентрала доноси корист само појединцима и интересним групама које их граде, док је корист грађана и шире заједнице минорна’’, рекао је Kрчић.

Према његовим ријечима, најављена изградња мини хидроцентрала у которварошком крају нема никакво рационално објашњење, јер оне учествују у укупној производњи електричне енергије у размјеру од само два до 3,5 одсто.

’’Процес планирања, пројектовања, изградње и коришћења мини хидроцентрала је на штету животне средине и против интереса локалног становништва. Наставак изградње тих објеката довео би до озбиљне деградације животне средине на бројним локацијама у општини Kотор Варош, што би значило и ускраћивање права грађанима ове општине да користе природне вриједности које имају’’, нагласио је Kрчић.

Према његовим ријечима, општина Kотор Варош је богата чистим планинским ријекама, које би могле бити огроман туристички потенцијал, а не полигон за уништавање.

’’Мора се сагледати и анализирати постојеће стање, заузети јединствен став и коначно јасно и гласно рећи колику имамо штету, а колику корист од мини хидроцентрала. Увјерени смо да Kотор Варош од њих има минорну корист и немјерљиво велику штету. Јер, када захватите воду из наших ријека, па је водите неколико стотина метара  кроз цијеви, па је пропустите кроз турбине и вратите у водоток, аутоматски уништавате  живот, односно чините екоцид у тим водотоцима’’, нагласио је Kрчић.