БАЊА ЛУКА, 22. мај – Директор Развојне агенције Републике Српске (РАРС) Маринко Ђукић изјавио је да су три пројекта које ова агенција спроводи у оквиру Дунавског транснационалног програма постала саставни дио одговарајућих стратешких докумената Српске, што, како је оцијенио, говори о њиховој важности.

“До сада су у оквиру овог програма била три позива и Развојна агенција је учествовала у сва три кроз три програма која се спроводе, а који су препознати код доносиоца одлука у Републици Српској и ушли у стратешка документа Српске као њихови саставни дјелови”, рекао је Ђукић за Срну.

Он је навео да је први пројекат “Акцелератор” који је завршен прошле године, али да је настављено његово Спровођење као као редовна активност РАРС-а, јер је и од корисника услуга оцијењен као добар и користан.

“Тај пројекат је намијењен почетницима који имају иновантне пословне идеје, а учимо их кроз организовање модула предавања како да операционализују своју пословну идеју и како да покреу властити посао. Након тога им пружамо менторску услугу како би своју пословну идеју довели до краја”, рекао је Ђукић.

Он је навео да је до сада Развојна агенција организовала спровођење пет пројеката широм Српске, додајући да се “Акцелератор” тренуто Спроводи у Источном Сарајеву уз партнерство са градом, општинама из састава града и Економским факултетом Универзитета у Источном Сарајеву.

Пројекат заједники суфинансирају РАРС и локалне заједнице у којима се спроводи, а у плану је његова реализација у Требињу и Добоју.

“Други пројекат зовемо `Друга шанса` и односи се на предузетнике који су, рецимо тако, посрнули у свом пословању и кроз пројектне активносит им пружамо одговарајућу подршку како би их охрабрили да поново започну посао, како да бирају свој пословни план и да нађу нове изворе финансарања за своје пословне активности”, рекао је Ђукић.

Пројекат траје до краја ове године, његов укупни буџет је 2,06 милиона евра од чега се око 95.000 евра односи на РАРС.

“Ми ћемо наставити спроводити те активности и у наредном периоду, јер је исказана потреба за тиме, а и изражено је задовољство од оних који се користе тим пројектом”, нагласио је Ђукић.

Он је навео да је трећи пројекат “I didži stars” (eDigiStars) намијењен особама старијим од 50 година и односи се на изградњу дигиталних предузетничких капацитета код старијих особа.

“Видимо да је код нас, а и у другим земљама евидентан недостатак потребне и сручне радне снаге готово у свим областима. Смисао овог пројеката је да код старијих лица од 50 година стварамо дигиталне компентенције да би сами могли да се запошљавају и траже посао код послодаваца”, навео је Ђукић.

Укупна вриједност овог пројекта је око 1,9 милиона евра од чега се на РАРС односи скоро 112.000 евра.

Ђукић је оцијенио да ће, кумулативно, ова три програма побољшати прије свега знања, јер се ради о едукативним активностима, затим отварање нових предузећа и повећавање броја запослених.

Он је истакао да је битно код ова три пројекта обезбиједити суфинансирање и предфинансирање, те да Развојна агенција са тиме нема никаквих проблема, јер има подршку Владе Српске и ресорног Министарства привреде и предузетништва.

“Ми смо кроз та три програма препознати као озбиљан партнер у спровођењу активности, јер се тражи да се потребне активности спроводе благовремено и тачно, а тако и радимо и то је нешто што се цијени”, рекао је Ђукић.

Дунавски транснационални програм се финансира из Европског фонда за регионални развој и њиме је обухваћена регија подунавља.