ЗВОРНИК, 29. новембра – Замјеник министра комуникација и транспорта у Савјету министара Огњен Јањић рекао је да је скандалозна и срамотна одлука Градског вијећа Мостара о адресном регистру овог града, којом се насељена мјеста, насеља, улице и тргови означавају називима само на латиници, одбацивши амандман Kлуба Срба да се на таблама улица нађе и ћирилица, што је јасан је показатељ тешког положаја Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/.

Јањић је рекао Срни у Зворнику да се овом одлуком мостарско Градско вијеће издигло изнад Устава и закона и нагласио да је Уставом, у члану шест, дефинисано да су службена писма у БиХ и ФБиХ латиница и ћирилица.

Он је навео да мостарска одлука доводи у питање одлуке Парламентарне скупштине БиХ, које очито је, како је рекао, не важе на територији цијеле БиХ.

“Оваква одлука у Мостару по некој логици може довести да други градови на својим званичним органима донесу такве или сличне одлуке”, оцијенио је Јањић.

Према његовим ријечима, тако град Требиње може да донесе проглас да на подручју овог града не постоји обавеза коришћења зимске опреме или да Зворник донесе одлуку да се са “А” категоријом може управљати и возилима која спадају у “Ц” или “Д” категорије, односно да град Добој донесе одлуку да је ограничење брзине на ауто-путу на територији Добоја 200 километара на час, ако су возила регистрована у Добоју.

Јањић ја нагласио да одлука мостарског Градског вијећа да имена улица, тргова и насељених мјеста буду исписана само на латиници је ван свих законских оквира и понижавајућа, не само за српски народ у граду Алексе Шантића, него за српски народ у цјелини.

Он је позвао све у Градском вијећу Мостара да још једном размисле о овој одлуци, те да примјене и поштују законодавни оквир који је договорен и успостављен на заједничким законодавним органима БиХ.

Јањић је подсјетио да је Правилником о саобраћајним знацима дефинисан начин равноправне употребе писма из чега произилази да у ФБиХ прво буде назив исписан латиничним писмом па онда ћириличним, а у Републици Српској обрнуто.

Парламентарна скупштина БиХ је на сједници Представничког дома 7. јуна и на сједници Дома народа 15. јуна донијела Закон о допуни Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, уводећи новчану казну у износу од 400 до 1.000 KМ за прекршаје којим се оштети или измијени значење саобраћајне сигнализације на начин да је префарбан или на други начин прекривен натпис на једном од два присутна писма /латиничном, односно ћириличном/.

Истичући да ће се новчаном казном од 500 до 5.000 KМ казнити за прекршај предузеће или друго правно лице ако уклони или оштети саобраћајну сигнализацију или опрему пута или измијени значење саобраћајног знака или опреме пута, Јањић се запитао значи ли ово да мостарско Градско вијеће по закону не подлијеже санкцијама за овакву одлуку.