САРАЈЕВО, 13. марта – Један од приоритета Министарства комуникација и транспорта у Савјету министара у наредном периоду јесте реконструкција регионалног пута Фоча-Шћепан Поље у дужини од 20,5 километара, рекао је данас замјеник министра Огњен Јањић.

Јањић је рекао Срни да је приоритет и реконструкција моста преко ријеке Таре, који на овој дионици пута повезује Републику Српску, односно БиХ и Црну Гору, сматрајући да је неопходно у овај пројекат укључити изградњу и прилазних путева.

– Већ смо у Подгорици одржали састанак са министром капиталних инвестиција Црне Горе Ервином Ибрахимовићем и, између осталог, разговарали о реконструкцији моста преко Таре, што је први корак у реализацији ових пројеката – рекао је Јањић.

Истичући да је неопходно учинити све потребне предрадње да се крене и са реконструкцијом прилазног пута Фоча-Шћепан Поље, Јањић је навео да је о томе разговарано и са министром саобраћаја и веза Републике Српске Недељком Чубриловићем.

Према његовим ријечима, тај путни правац за Републику Српску и БиХ има вишеструки значај, јер повезује Фочу, Источно Сарајево, Сарајево, Подгорицу и Тирану и има велики значај у повезивању земаља Балкана.

– Реконструкција ове дионице пута има вишеструки значај за све грађане Републике Српске и ФБиХ због чињенице да би огроман број путовао управо овим путем на црногорско приморје – рекао је Јањић и додао да би се изградњом моста на ријеци Сутјесци добила нова траса пута од Фоче до Тјентишта.

Говорећи о развоју жељезничког саобраћаја, Јањић је истакао електрификацију пруге Добој-Тузла-Зворник, те жељезнички коридор Сарајево-Добој, односно “пет це”, који би требало да комплетно буде завршен у наредних шест година, као и унапређење безбједности пружних прелаза.

Наглашавајући да је тренутно активно осам градилишта, Јањић сматра да би до 2025. године требало да буде завршен сјеверни дио коридора од Добоја до Сарајева.

Јањић је нагласио да се у сарадњи са Владом Србије ради на реализацији споразума за жељезнички гранични прелаз Нови Зворник-Брасина, с циљем поједностављења спровођења граничне процедуре и што краћег задржавања возова на овом граничном прелазу у жељезничком саобраћају.

– За развој и модернизацију жељезничког сектора требало би да искористимо фондове ЕУ и да се у том смислу угледамо на Србију која би из тих фондова требало да повуче око 600 милиона евра – рекао је Јањић.

Он је нагласио да је програмом Министарства комуникација и транспорта, осим побројаних приоритета, планирано још неколико важних инфраструктурних пројеката, као и завршетак процеса дигитализације у области транспорта.

– Планирана је обнова и развој пловидбе на пловном путу ријеке Саве, као и деминирање десне обале ове ријеке, док би требало да се ради и на реконструкцији мостова на Сави код Градишке и моста који спаја Брчко и Гуњу – рекао је Јањић.

Он је истакао да је планирана и израдња пројектно-техничке документације за обнову магистралног пута Сарајево-Трново-Фоча и додао да је веома важна реализација Споразума између Савјета министара и Владе Србије о сарадњи на реализацији пројекта брзе цесте Сарајево-Београд-Сарајево.

– У наредном периоду желимо да унаприједимо сектор комуникација, информационих система и поштанских услуга уз усклађивање регулаторног оквира са законодавством ЕУ – рекао је Јањић.

Он сматра да би веома брзо требало финализирати тендер и одабрати компанију која би вршила процес дигитализације, да се тај процес приведе крају, како би ушли у еру дигиталног сигнала и кренули у корак са земљама из окружења и остатка Европе.

Јањић сматра да нови сазив Савјета министара наставља да ради и на побољшању сарадње са ентитетским министарствима и јавним предузећима Републике Српске и Федерације БиХ.

Према његовим ријечима, заједно са министром комуникација и транспорта у Савјету министара Едином Фортом одређени су приоритети на којима ће ресорно министарство значајно радити у наредне четири године.

– Првих дана мандата овог Савјета министара не могу се ни очекивати неки епохални резултати, али је јако битно да смо успоставили сарадњу са министарствима Републике Српске и Федерације БиХ, те одредили најбитније пројекте које ћемо настојати да реализујемо према планираној динамици – рекао је Јањић.