БАЊА ЛУКА, 20. март – Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је ресорно министарство у протеклих 100 дана радило интензивно на реализацији пројеката у друмском и поштанском саобраћају, те да је један од највећих инфраструктурних пројеката изградња ауто-пута Бањалука-Приједор.

Чубриловић је у интервјуу Срни рекао да је тренутно у току спровођење поступка експропријације некретнина на траси ауто-пута и да је концесионар, након спроведеног поступка, исходовао од Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију грађевинску дозволу за дионицу, а у току је и даље фазно прибављање неопходне документације за грађење.

Он је подсјетио да се финансирање, пројектовање и изградња дионице ауто-пута Брчко-Бијељина у сарадњи са Владом Србије наставља успјешно и планираном динамиком.

Према његовим ријечима, извођење радова на изградњи ауто-пута Рача-Бијељина је у поодмаклој фази.

– При завршетку моста на Рачи очекујемо и завршетак ове дионице. Србија ће сигурно окончати од Раче до Кузмина свој дио ауто-пута, тако да ће Бијељина бити повезана ауто-путем у исто вријеме када буде готов и овај дио послова на страни Србије – нагласио је Чубриловић.

Он је рекао да не би требало бити одступања када је ријеч о изградњи ауто-пута на Коридору “Пет-це” од Руданке до Путниковог брда.

– Изградња укључује два велике тунела Путниково брдо један и Путниково брдо два, укупне дужине више од два километра, изградњу моста преко ријеке Босне од око 330 метара, те вијадукта дужине од око 290 метара – појаснио је Чубриловић.

Чубриловић је истакао значај усвајања Закона о измјенама и допунама Закона о превозу у друмском саобраћају.

Као најзначајнија рјешења издвајају се уређење продаје возних карата путем интернета, побољшање права путника у јавном линијском превозу, унапређење ванлинијског превоза лица у смислу обављања превоза, закључивања уговора и укрцавања и искрцавања путника и унапређење инспекцијског надзора – сузбијање нелегалног превоза лица.

ЖЕЉЕЗНИЧКИ САОБРАЋАЈ – ВАЖАН

Чубриловић је указао на важност жељезничког саобраћаја не само у Републици Српској и њеној привреди, него и у оквиру компатибилности према окружењу, те односа према сусједима и увезивања унутар привреде због рудника и жељезаре.

Он је рекао да су настављене активности на спровођењу пројекта реструктурирања “Жељезница Републике Српске“.

– Истрајаћемо на овоме пројекту без обзира на потешкоће и велики новац који је неопходно обезбиједити за реструктурирање. Број радника у предузећу доведен је на ону мјеру коју таква жељезница може да поднесе – поручио је Чубриловић.

Чубриловић је рекао да је усвајањем буџета, Влада Републике Српске усвојила и обавезу да до краја испоштује уговор за путнички саобраћај и инфраструктуру.

Он је додао да су у току преговори са Свјетском и Европском банком за подршку реконструкцији инфраструктуре, односно пруге, те оспособљавање за прикључак на дио према Европи и дио према Србији.

– На томе се интензивно ради. Преговара се и са неким фондовима који су изразили жељу за партнерством са Републиком Српском и Жељезницама Српске – додао је Чубриловић.

ПОШТАНСКИ САОБРАЋАЈ ВАЖАН СЕГМЕНТ У СРПСКОЈ

Чубриловић сматра да су поштански саобраћај и телекомуникације важан сегмент, као и да су “Поште Српске” стратешко предузеће којем треба дати максималан допринос.

– Поште су институција која има везу са својим становништвом преко шалтера у свакој локалној заједници, па и у већини мјесних заједница – рекао је Чубриловић и подсјетио да су усвојени План рада и пословања са пословном политиком и Програм инвестиција Предузећа за поштански саобраћај Републике Српске за 2023. годину, као и План рада и пословања и Програм инвестиција за период 2023-2025. година.

Према његовим ријечима, важно је истаћи и Политику медијске и информационе писмености у Републици Српској за период 2023-2027. година.

– Имамо активности у вези са учешћем на разним тржиштима, пододборима и комисијама како би се омогућило `Поштама` да буду партнер свима у окружењу, али и у неким другим аспектима – рекао је Чубриловић.

Он је истакао да су важни и уговори закључени између Пошта Српске, Електропривреде и телекомуникационог система, чиме Поште имају континуитет и у приходима и у свом основном послу.

– Ово јавно предузеће оптерећује већи број запослених, али због стратешког интереса не можемо избјећи ни такву инфраструктуру – додао је министар саобраћаја и веза Српске.

БУДУЋЕ АКТИВНОСТИ ВЕЗАТИ ЗА УСВОЈЕНЕ ПРОГРАМЕ

Чубриловић је рекао да ће будуће активности Министарства саобраћаја и веза бити везане за усвојене програме, оцијенивши да се интензивно радило у протеклом периоду.

– Да су Влада и ресорно министарство могли урадити више, урадили би сигурно. Пресјек који је направљен је реалан – истакао је Чубриловић, додавши да ће коначну оцјену о раду дати корисници услуга када је ријеч о јавним предузећима, као и они који су задужени за оцјењивање рада Влада и министарстава.