БАЊА ЛУКА, 14. марта – Шеф Kлуба посланика ДЕМОС-а у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић изјавила је данас да је на локацији Стисле, у непоредној близини водозахвата из ког се грађани Kотор Вароша снабдијевају водом за пиће, у току је изградња мале хидроелектране ’’Kотор Варош’’ на ријеци Врбањи.

Према њеним ријечима, хидроелектрана се гради узводно од водозахвата и грађани се плаше да би лако могло доћи до смањења количине воде, али и њеног квалитета, што би директно утицало на грађане Kотор Вароша, који већ имају проблеме, јер људи који живе на вишим спратовима често немају воде у љетном периоду.

”Морамо знати да ли би евентуално пуцање бране потенцијално могло да нанесе штету, јер се она налази буквално на улазу у градско подручје. Недавно смо у медијима могли видјети и фотографије нафтне мрље, која је настала на градилишту те електране, недалеко од водозахвата из ког се становништво снабдијева водом”, напоменула је Стевановићева.

Она је од Петра Ђокића, ресорног министра, затражила одговор на питање у којој фази је изградња те електране, да ли су све потребне дозволе прибављене, да ли су до сада вршене контроле процеса градње на тој локацији и какви су резултати тих контрола и да ли њена градња може негативно утицати на снабдијевање водом грађана Kотор Вароша.

”Такође, занима са аспекта безбједности – да ли она може представљати проблем за становништво које живи низводно у случају кварова или не дај Боже неких већих хаварија на том објекту”, истакла је Стевановићева.

Детаљније погледајте у видеу: