БАЊА ЛУКА, 14. октобра – Политичко-економски савјет ДЕМОС-а сматра да се криза у БиХ може превазићи ако међународна заједница, прије свега ОХР, укине наметнути “Инцков закон”.

Потпредсједник Политичко-економског савјета ДЕМОС-а Слободан Наградић рекао је да Република Српска и БиХ не могу развити свој пуни демократски капацитет све док је у БиХ високи представник, док “неуставно и антидејтонски намеће законе, одлуке, закључке, рјешења, док смјењује људе са функција, а при том сам не сноси никакву одговорност”.

“ДЕМОС-у је стало да се политичка ситуација у БиХ, која би се могла назвати кризном, што прије превазиђе и да се успостави нормалан живот, политичка стабилност и да функционишу институције на добробит свих грађана и Српске и БиХ”, изјавио је Наградић новинарима у Бањалуци.

Наградић је навео да се актуелна криза може ријешити само дијалогом, у којем ће сви учесници бити равноправни и гдје се морају уважавати сви интереси и циљеви Републике Српске.

“Ако нема тога онда је позиција Српске неравноправна, а то је и довело до ове кризне ситуације. Осим тога, морају се ријешити сви проблеми који се ових дана појављују у разним областима живота од економије, здравства, образовања, да то не би отежавало позицију Републике Српске”, нагласио је Наградић.

Према његовим ријечима, ДЕМОС тражи, у овом тренутку, у наредним недјељама, а можда и мјесецима српско јединство или макар усаглашено политичко дјеловање главних политичких актера у јавном простору.

“Борба политичких представника Републике Српске за враћање надлежности, које је изворно имала, није никакав политички хир нити инат било коме, него насушна потреба Републике Српске и БиХ, па чак и региона”, навео је Наградић.

Политичко-економски савјет ДЕМОС-а позвао је све факторе у БиХ, па и међународне, да ускладе дјеловање са изворним Дејтоном и да се залажу за враћање на позиције које су оба ентитета имала 1995. година, када је усвојен Дејтонски мировни споразум.

“Уколико тога не буде, ДЕМОС сматра да криза пријети да ескалира, а онда ћемо сви бити на губитку у БиХ”, закључио је Наградић.

Предсједник Политичко-економског савјета ДЕМОС-а Миле Дмичић рекао је да закључци које је ово тијело донијело на данашњој сједници имају за циљ да помогну да се криза у БиХ колико је могуће брже разријеши, и то са становишта враћања изворним дејтонским рјешењима.

“Морамо да се вратимо оном процесу конституционализације БиХ који ће уважити дејтонски, уставни, демократски статус Републике Српске у оквиру БиХ или пак да ваљано размотримо шта то носи дисолуцијски процес у БиХ”, рекао је Дмичић.